U bevindt zich bij: Home > Advies > FAQ > Knaagdieren
ADMOSTV
A
ALVLEESKLIER
ALVLEESKLIER
De alvleesklier, ook wel ‘pancreas’ genoemd, is een klier die zorgt voor de aanmaak van hormonen en verteringsenzymen. Hormonen zijn belangrijk voor de suikerhuishouding, en verteringsenzymen zijn belangrijk voor de splitsing van eiwitten, vetten en koolhydraten. Wanneer uw dier problemen met de alvleesklier heeft kan dit geuit worden in onder andere een bruine schilfering van de huid. We spreken in zo’n geval van ‘insufficiëntie’. Raadpleeg uw dierenarts wanneer u uw dier verdenkt van deze aandoening.
ANTIOXIDANTEN
ANTIOXIDANTEN
Antioxidanten worden gebruikt om de kwaliteit van de vetten te beschermen. Onder invloed van licht, zuurstof en warmte kunnen vetten gaan oxideren en ranzig worden. Olie of vetten welke ranzig zijn krijgen een sterke geur en worden bitter. De vetten in een voeding kunnen beschermd worden met natuurlijke anti-oxidanten: zoals vitaminen E, vitamine C en citroenzuur of met synthetische antioxidanten: zoals BHT (butylhydroxytolueen) en BHA (butylhydroxyanisol).
D
DIAREE
DIAREE
Wanneer knaagdieren te veel vochtig voedsel (groenvoer), beschimmelt of slechte kwaliteit voeding krijgen dan kan diaree ontstaan. Diaree kan lijden tot uitdroging of zelfs sterfte bij knaagdieren. Symptomen: Het dier heeft plakkerige ontlasting welke zichtbaar op het achterlijf van het dier bevind of elders in het hok. Bij langdurige diaree kan uitdroging plaatsvinden. Behandeling: De behandeling van diaree bij het konijn en de cavia is gelijk. Genezing kan worden bevordert door de dieren alleen hooi en vers water te geven. Eventueel kan je een zeer kleine hoeveelheid Norit geven. Mocht dit niet baten neem dan contact op met je dierenarts.
M
MIJTEN
MIJTEN
Mijten zijn microscopische diertjes die leven van en in de huid van hun gastheer. Er zijn drie verschillende vormen mijten. • Schurftmijt en vachtmijt: deze graven gangen in de huid waarin zij hun eitjes leggen. • Haarzakmijt: deze leeft in de haarzakjes (demodex). • Oorschurftmijt: deze leeft in de oren van het knaagdier. Schurftmijt: Bij het vormen van de gangen in de huid ontstaan bultjes die zich tot grote korsten op de huid vormen. Deze veroorzaken jeuk dit leidt tot krabben en bijten door het knaagdier, soms tot bloedens toe. Haarzakmijt: Komt vooral voor bij gerbils en hamsters. Dit zijn vaak droge, schilferige plekken op het dier. Deze kunnen leiden tot irritatie. Oorschurftmijt: De aanwezigheid van oorschurftmijt is te zien aan het oorsmeer van het knaagdier. Deze is droog en schilferig en heeft een doordringende geur. Het dier heeft irritatie en krabt bij het oor of schudt vaak met zijn kop. Het krabben en schudden kan leiden tot open wonden of bloeduitstortingen op en in de oren. Behandeling: Alle endo- en ecto parasieten bij een knaagdier kan je gemakkelijk bestrijden doormiddel van een pipetje van Beaphar tegen parasieten dit is een uitwendig middel en daardoor gemakkelijk toe te passen. Dit is tevens ook een preventie middel en beschermt het dier voor 4 weken. Vraag je Dobey dierenspeciaalzaak voor meer informatie.
MYXOMATOSE
MYXOMATOSE
Myxomatose is een gevreesde konijnenziekte. Deze ziekte is een virus welke de slijmvliezen aantast bij het konijn. Deze aantasting veroorzaakt ontstekingen. De ziekte komt veel voor in streken waar er een hoge concentratie van (wilde)konijnen zijn maar kan ook overgedragen worden door deze dieren op insecten en via deze insecten op het huiskonijn. Symptomen: De konijnen zijn traag, ze vermageren en zijn niet meer levendig. Vaak hebben zij een opgezwollen kop en er komt een etterige vloeistof uit de ogen en neus. En kunnen veel vliegen in de buurt van het konijn rond zwermen. Behandeling: Helaas is er geen behandeling voor dieren die besmet zijn met dit virus. Het is alleen preventief te behandelen om te voorkomen dat ze het krijgen. Preventie: Myxomatose is niet te behandelen echter er is wel een preventief vaccin te verkrijgen bij de dierenarts. Het is aan te raden om zeker jouw buitenkonijnen preventief te behandelen. Daarnaast is het van belang op het verblijf goed ongediertevrij te houden.
O
OBESITAS
OBESITAS
Obesitas wordt ook wel vetzucht of overgewicht genoemd. Overgewicht bij huisdieren is een groeiend probleem. Het ontstaan van overgewicht kan verschillende oorzaken hebben; aanleg, leeftijd, is de hond gesteriliseerd of gecastreerd of te energierijke voeding in combinatie met te weinig beweging. Wanneer heeft je dier nu overgewicht? Je kunt de conditie van je dier bepalen aan de hand van de body-score tabel. Een optimale voeding, een juiste manier van voeren en voldoende lichaamsbeweging houden de conditie en gewicht van uw dier op peil!
S
STOFLUIS
STOFLUIS
Deze luizen soort komt voornamelijk voor bij cavia’s. Ze zien eruit als kleine stipjes op de haren. Stofluis komt vooral voor wanneer je hooi voert van mindere kwaliteit. Ze zijn niet overdraagbaar op de mens en andere diersoorten. Symptomen: De luizen geven een irritatie bij de cavia, deze gaan zich krabben en bijten hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Behandeling: Zorg voor een goede kwaliteit hooi zoals het Dobey hooi. Vraag bij jouw Dobey dierenspeciaalzaak naar een antiluisproduct welke geschikt is voor de cavia.
T
TANDEN
TANDEN
Een probleem wat regelmatig voorkomt bij knaagdieren is dat de voortanden niet voldoende afslijten. (De tanden blijven groeien bij knaagdieren) Dit komt voornamelijk doordat de tanden niet goed op elkaar aansluiten of het dier krijgt niet voldoende de mogelijkheid om te knagen. Hierdoor worden de tanden te lang waardoor het dier geen voedsel meer op kan nemen. Symptomen: Het dier krijgt zichtbaar langere tanden, eet moeilijk of slecht waardoor hij op den duur vermagerd en verzwakt. Behandeling: Zorg voor voldoende knaagproducten waaraan het dier kan knagen (zoals wilgentakken en knaagspeelgoed). Daarnaast kan je in geval van terugkerende problemen de tanden regelmatig bij laten knippen door een deskundig persoon.
V
VETTEN
VETTEN
Vetten leveren, naast eiwitten en koolhydraten, energie aan uw huisdier. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren, waarvan er enkele essentieel zijn voor uw huisdier. Dit wil zeggen dat het dier deze vetzuren niet zelf kan aanmaken en dus via de voeding dient binnen te krijgen.