de aanschaf

Door de eeuwen heen hebben de mens en kat (wetenschappelijke naam Felidea) elkaar gevonden om samen met elkaar te leren leven. Deze speciale band heeft zich ontwikkeld op het Afrikaanse continent. De Egyptenaren waren waarschijnlijkheid de eerste die de kat, ongeveer 3000 v.Chr., domesticeerden (tot huisdier maakten). Op de eerste plaats hadden deze dieren de taak ongedierte te bestrijden, maar al snel werden ze opgenomen in huis en zelfs geëerd als goden. Deze dieren werden zelfs zo geëerd dat de export van hen verboden was. Echter dit had weinig baat, de kat verspreidde zich snel via het Midden-Oosten, India en China naar alle continenten en komt nu voor over de hele wereld. Gedurende eeuwen heeft de kat weinig grote veranderingen ondergaan, de anatomie van alle soorten is nagenoeg gelijk en het gedrag is bijna onveranderd gebleven.

Welke ras past het beste bij jouw leefsituatie
Wanneer je overweegt een kat als huisdier aan te schaffen kan je jezelf de vraag stellen “wat verwacht ik van het dier en ben ik in staat om er de komende jaren zorg voor te dragen”. Je dient jezelf ervan bewust te zijn dat een kat een onderdeel van je familie wordt gedurende meerdere jaren, waarmee je heel bewust moet omgaan omtrent de opvoeding en verzorging. Door de jaren heen heeft de mens diverse rassen gefokt die ieder hun eigen raseigenschappen bezitten. Deze eigenschappen richten zich vooral op het exterieur (uiterlijke kenmerken) van de kat zoals langharig, kortharig, kleur, formaat etc. De anatomische (skelet) bouw van de kat en het gedrag is nagenoeg onveranderd gebleven per ras en voor ieder ras bijna hetzelfde. Hierdoor is de keuze van het ras vaak geheel gebaseerd op je persoonlijk smaak, welke kat je mooi vindt. Een langharige kat zoals Maine Coon, Pers of Noorse Boskat behoeft wel meer verzorging doordat zij wekelijks meerdere malen geborsteld dienen te worden.

De meeste katten die in Nederland worden gehouden zijn afstammelingen van de Europese korthaar. Deze in de volksmond genoemde huis-, tuin- en keukenkatten worden veelvuldig aangeboden. Wanneer je voor deze katten kiest, adviseren wij je te letten op de leefsituatie waarin ze worden gehouden.

Let hierbij vooral op het gedrag van de kitten naar jou toe, dit bepaalt vaak of het dier gewend is aan menselijk gezelschap. Wanneer het dier alert reageert zonder dat deze angstig wordt van agressief gedrag, dan kan je ervan uitgaan dat deze kat menselijk gezelschap gewend is. Bij aanschaf van een raskat adviseren wij je om eventuele shows te bezoeken zodat je de verschillende soorten kunt bekijken en de voor- en nadelen met fokkers kan bespreken.

Een kitten is leuk in huis, maar realiseer jezelf wel dat deze actief, speels en onderzoekend is. Dit betekent dat hij je interieur als een grote speeltuin beschouwt en deze zal gaan onderzoeken, met in het ergste geval eventuele schade tot gevolg. Daarom kan je ook overwegen om een volwassen kat aan te schaffen, deze keuze is het meest geschikt voor drukke gezinnen en oudere mensen.
 
Welke accessoires heb je nodig
Je hebt een keuze in de soort kat kunnen maken en nu wil je hem of haar een warm welkom geven in je huis. Wanneer je je nieuwe huisvriend hebt opgehaald is rust en een veilige haven van groot belang voor je nieuwe kat. Wij adviseren je dan om 1 à 2 weken van te voren een knuffel, dekentje of speeltje alvast bij hem achter te laten. Wanneer je namelijk de kat ophaalt kan hij iets vertrouwd mee nemen uit zijn omgeving en dit geeft hem ook een vertrouwd gevoel in zijn nieuwe omgeving. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn is het verstandig om een aantal accessoires aan te schaffen die er voor zorgen dat je huisdier zich al snel thuis voelt. Allereerst is het belangrijk dat je voeding in huis hebt (zie ook de pagina "kattenvoeding"). De meeste katten worden in het weekend gehaald en dan zijn de meeste winkels maar tot 17.00 uur open.

Daarnaast is het belangrijk dat je een plekje creëert waarbij de kat een veilig onderkomen heeft, dit kan een reismand, mand, kussen, radiatorhanger of een combinatie van deze artikelen zijn. Wanneer een kat dit niet tot zijn of haar beschikking heeft kan dit leiden tot onrustig of ongewenst gedrag. Ga naar de Dobey winkel om deze artikelen bekijken en laat jezelf adviseren.

Reismand/tas:
Wanneer je een kat gaat halen dan is het verstandig om een goede reismand mee te nemen. Een kat is een zeer behendig dier die zich gemakkelijk uit andere alternatieven kan bevrijden. Bij Dobey zijn er diverse keuzes te maken van kunststof transportkoffers tot modieuze draagtassen. De aanschaf van dit product is zeker te rechtvaardigen, bedenk namelijk dat het dier ook naar de dierenarts moet voor entingen of bij eventuele spoedgevallen. Je zal dan niet misgrijpen en je kan je kat op een goede en verantwoorde manier vervoeren.

Krabpalen/krabmeubels:
Een krabpaal/krabmeubel is zowel decoratief als functioneel. Deze palen/meubels zijn gemaakt om als rust- en speelplaats te fungeren voor de kat. De dieren kunnen door middel van een krabpaal/krabmeubel toegeven aan hun natuurlijk gedrag om te klimmen en hun nagels te scherpen. Doordat de krabpalen/krabmeubels voorzien zijn van materialen die speciaal ontwikkeld zijn voor de kat, zorgt het ervoor dat de kat met veel plezier gebruik maakt van dit product. Krabpalen/krabmeubels zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar, er zijn zelfs hele exclusieve modellen die tot aan het plafond van de woonkamer reiken! Informeer bij jouw Dobey winkel naar de mogelijkheden.

Kattenbak/toilet en -vulling:
Het grote voordeel van een kat is dat hij niet uitgelaten hoeft te worden. Een kat heeft namelijk heel snel door waar hij zijn behoefte kan doen. Een kattenbak/toilet is daarom een absolute aanrader om in huis te hebben. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar in diverse maatvoeringen en kleuren. De inhoud van de kattenbak kan afhangen van de voorkeur van de kat of het materiaal waarvan de kattenbakvulling gemaakt is. Bij Dobey kan je terecht voor diverse kattenbakken en kattenbakvulling.

Wanneer je meerdere katten hebt denk dan ook aan meerdere kattenbakken. Katten zijn territoriaal, hierdoor kunnen zij het niet fijn vinden om op een bak van een andere kat te gaan zitten.

Dobey Advies: Wij adviseren zwangere vrouwen het verschonen van de kattenbak door iemand anders te laten doen. In de ontlasting van katten kan namelijk een parasiet zitten, die de ziekte toxoplasmose veroorzaakt. Deze vorm is niet schadelijk voor de vrouw zelf, maar kan wel schade tot zeer ernstige schade berokkenen aan het ongeboren kind. Raadpleeg je huisarts voor gedetailleerde informatie.

Voer- en waterbakken:
Het is van belang om deze aan te passen aan het formaat van je kat zodat hij voldoende voeding en water ter beschikking heeft. Een handige tip kan een voerautomaat zijn. Deze automaat zorgt ervoor dat je kat op vaste tijden kan eten dus ook als je een keer (maximaal een dagje) weg bent. Deze werkt namelijk met een instelbare tijdklok.

Riemen en halsbanden:
Voor katten bestaan er speciale halsbandjes, deze zijn anders dan die van bijv. honden. De voornaamste reden hiervan is de sluiting. Doordat katten veelal buitenlopen is het verstandig om een kattenhalsband aan te schaffen. Deze halsband is voorzien van een speciale sluiting die ervoor zorgt dat wanneer een kat vast komt te zitten deze halsband los gaat. Hierdoor is de veiligheid van de kat gewaarborgd wanneer hij buiten speelt. Omdat de kat er graag alleen op uit gaat adviseren wij je een adreskoker aan de halsband te hangen. Mocht iemand dan jouw kat vinden, dan kan deze persoon makkelijk jouw kat bij je terug brengen. Wanneer je wilt dat je kat niet alleen de straat op gaat, adviseren wij je een kattentuigje. Dit is een speciaal ontwikkeld tuigje met riem, die voor de kat comfortabel zit en je hem met een gerust hart kunt uitlaten. Deze riemen en halsbanden zijn bij Dobey verkrijgbaar in vele trendy kleuren. Kom eens langs om het ruime assortiment te bekijken.

Dobey Advies: Vind je het bezwaarlijk dat je kat op vogels jaagt? Hang dan een belletje aan het halsbandje, op deze manier worden andere dieren zoals vogels gewaarschuwd als jouw kat hen probeert te vangen.

Kattenspeelgoed
De kat is een actief dier die van nature speels en onderzoekend is ingesteld. Om dit gedrag te stimuleren zijn er tal van speelattributen. Er zijn verschillende speeltjes van bontmuisjes tot hengeltjes waarmee je jouw kat kan uitdagen. De nieuwste trend op dit gebied zijn producten die voorzien zijn van catnip. Catnip is een stof waar de kat dol op is. Door deze toevoeging zal zelfs de meest luie kat geactiveerd worden om te gaan spelen. Zo houd je hem ook fit en gezond.

Dobey Advies: Catnip is bij Dobey verkrijgbaar in een handige sprayflacon. Spuit het op de krabmeubel of mandje en hij zal zeker voor die plaats kiezen om te gaan slapen of spelen.

Jouw Dobey boodschappenlijstje voor je nieuwe maatje:
 
Opslaan
 


Fokkers en dierenasiels
Er zijn diverse soorten fokkers in Nederland die katten fokken met stamboom en zonder stamboom. De fokkers die met stamboom katten groot brengen zijn allemaal aangesloten bij hun rasvereniging (zoals Mundikat en Neokat). Deze verenigingen houden toezicht over de fokkers en zorgen ervoor dat de stamboompapieren juist zijn. Dit is van groot belang wanneer je kiest voor een raskat met stamboekpapieren, hieraan kan je namelijk herleiden wat de afkomst is van jouw kat.

Er worden ook katten door particuliere gefokt zonder papieren. Dit hoeft geen bezwaar te zijn. De katten kunnen namelijk net zo mooi en lief zijn, echter kan je hiermee niet naar shows. Tevens heb je in mindere mate kijk op hoe je kat zal zijn in volwassen stadium doordat het niet altijd te herleiden is met welke katten er gefokt is.

Voor beide adviseren wij wel om kritisch te kijken naar de omgeving waarin de kat gefokt wordt en bij wat voor personen. Ga daarom alvorens je de beslissing neemt een paar keer op bezoek bij de fokker. Dan kan je zien hoe de katten worden grootgebracht en in wat voor omgeving. Het is belangrijk dat het nest schoon is en er een omgeving is waar de kitten meerdere indrukken ontvangen (het liefst in huiselijke kring). Deze dieren zijn wanneer ze bij je in huis komen socialer opgevoed. Je kan ook altijd naar referenties vragen van eerdere gefokte katten of navraag doen bij de rasverenigingen.

Je kan overwegen om een kat uit het asiel te halen. Deze katten zijn daar achtergelaten door hun vorige eigenaren die om welke reden dan ook niet meer in staat waren om voor deze dieren te zorgen. In de Nederlandse asielen zitten duizenden lieve en leuke katten op een nieuw baasje te wachten. Door jouw keuze hierop te laten vallen geef je deze dieren weer zicht op een vrolijke toekomst. Informeer bij jouw Dobey naar een goed asiel bij jou in de buurt.

Dierenhotels/pensions
Het kan altijd voorkomen dat je een keer op vakantie gaat of ergens naar toe moet waar je jouw kat niet mee kan nemen. Hiervoor zijn er in de regio dierenhotels/pensions opgezet. In deze pensions vangen zij je kat op en verzorgen hem netjes totdat je weer terug bent. Vaak hebben deze pensions mooie, grote catteries (kattenverblijven) waar de katten met elkaar kunnen spelen zodat zij een plezierig verblijf hebben. Wil je weten waar je een geschikt pension kunt vinden, informeer dan bij jouw Dobey.

Dobey Advies: Wij adviseren je tijdig te boeken. Tijdens de vakantieperiode zitten de goede pensions vaak al ruim van te voren vol.

Dierenasiels bij jouw in de buurt
Klik hier voor dierenasiels bij jouw in de buurt.

Deel dit artikel: