de aanschaf

Wanneer je overweegt een knaagdier als huisdier aan te schaffen kan je jezelf de vraag stellen “wat verwacht ik van het dier en ben ik in staat om er de aankomende jaren zorg voor te dragen”. Je moet ervan bewust zijn dat een knaagdier een onderdeel van je gezin wordt, gedurende meerdere jaren, waarmee je heel bewust moet omgaan omtrent de opvoeding en verzorging. Er zijn diverse soorten knaagdieren met ieder hun specifiek gedrag, het is daarom aan te raden goed te bekijken welke dier er geschikt is voor jou en/of je kinderen. Je kan je de vraag stellen wil ik het dier binnen of buiten houden. Als je het dier buiten wilt houden is de meest geschikte het konijn. Deze dieren zijn opgewassen tegen het Nederlandse klimaat (mits zij voldoende schuilgelegenheid hebben).


Wanneer het dier bedoeld is voor kleine kinderen (jonger dan 7) dan adviseren wij u een dier te kiezen dat makkelijk te hanteren is en groter van formaat, zoals een cavia of een konijn. Deze dieren zijn lief voor kinderen, bijten zelden en vinden het vaak fijn om geaaid te worden.

Naarmate de leeftijd ouder wordt heeft het kind steeds meer besef hoe hij met een dier om moet gaan, dan komen de kleinere knaagdieren naar voren zoals de hamsters, muizen en gerbils.

Wanneer je een dier zoekt wat ook gemakkelijk buiten de kooi kan lopen of mee kan nemen zonder kooi, dan adviseren wij je om een rat te nemen. Deze dieren zijn niet heel snel, groot genoeg om niet heel makkelijk kwijt te raken en ze vinden het leuk wanneer er mee gespeeld wordt.

Welke accessoires heb je nodig
Je hebt een keuze in het soort knaagdier kunnen maken en nu wil je hem of haar een warm welkom geven in je huis. Wanneer je je nieuwe huisvriend hebt op gehaald is rust en een veilige haven van groot belang voor je nieuwe knaagdier. Het is belangrijk om hem of haar zo snel mogelijk in zijn nieuwe kooi te plaatsen zodat hij zijn nieuwe onderkomen kan onderzoeken. Laat het dier ook een aantal dagen wennen aan zijn kooi voordat je hem er uit gaat halen om mee te spelen en tam te maken.

Knaagdierkooien:
Bij Dobey hebben wij diverse knaagdierkooien in ons assortiment. Dit assortiment gaat van ruime buiten- en binnenhokken voor konijnen tot trendy kooien met doorzichtige looptunnels voor hamsters. Het is belangrijk om de juiste afmeting te nemen voor het dier. Kom daarom naar de Dobey winkel om je keuze te bepalen in ons ruime assortiment.

Bodembedekking:
Er zijn diverse materialen geschikt als bodembedekking voor je knaagdier. Voor dieren is bodembedekking een essentieel onderdeel van hun kooi. De bodembedekking heeft als voornaamste functie het absorberen van ontlasting. Hierdoor is het belangrijk dat de onderlaag goed vocht op kan nemen, hierdoor blijft het verblijf schoner en frisser. Je kan de bodembedekking opbouwen in lagen, zo kan je kiezen om de onderlaag te voorzien Plosplan houtkorrels, deze nemen vocht goed op en verwijderen nare geurtjes. Hierboven op komt een laag Dobey houtvezel en/of stro (bij konijnen). Deze laag biedt een prettige ondergrond en schuilmogelijkheden. Hierdoor heb je een optimale bodem gecreëerd voor je huisdier. Let op dat de bodembedekking geschikt is voor het betreffende dier, ratten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor stof, het is aan te raden voor hen beukensnippers te gebruiken.

Dobey tip: veel knaagdieren doen hun behoefte vaak op één plek, daarom heeft Dobey ook knaagdier toiletten in het assortiment. Hiermee blijft je knaagdierkooi nog schoner. Vraag hierna bij jouw Dobey winkelier.

Schuilplaatsen/nestmateriaal:
De meeste knaagdieren houden van een plaatsje in de kooi die beschutting geeft waar hij rustig kan slapen. Hierom is het aan te bevelen om bijv. een Nobby caviahuis of een grashuis te plaatsen in het verblijf. Hierin kunnen de dieren hun nest maken. Om het natuurlijk gedrag van de dieren te stimuleren is er speciaal nestmateriaal te verkrijgen zoals Puik sizzle dit product is niet alleen functioneel maar ook nog decoratief.

Voerbakjes/drinkfles:
Er zijn verschillende voer -en waterbakken te verkrijgen in verschillende soorten, maten en kleuren. Deze zijn ruim op voorraad bij jouw Dobey, zodat je keuze kan voldoen aan je persoonlijke wensen. Het is belangrijk om deze aan te passen aan het formaat van het knaagdier, zodat hij voldoende voeding en water ter beschikking heeft. Het is belangrijk om bij knaagdieren altijd te kiezen voor een voerbakje wat van hard materiaal is gemaakt zoals bijv. aardewerk. Een knaagdier knaagt namelijk overal aan, ook aan zijn voerbak. Als drinkvoorziening raden wij een drinkfles aan. Deze wordt aan de buitenzijde van de knaagdierkooi geplaatst en het dier kan via een drinknippel aan zijn vocht komen. Hierdoor blijft het water schoon en vers. Om het hooi vers en schoon te houden heeft Dobey Nobby hooiruiven en voerballen in het assortiment. Deze vul je af met hooi waarna het dier deze lekker schoon kan opeten.

Knaagdier speelgoed:
De meeste knaagdieren zijn actieve dieren die van nature onderzoekend zijn ingesteld. Om dit gedrag te stimuleren zijn er tal van speelattributen ontwikkeld. Zo zijn er loopmolens waarmee je dier kan voldoen aan zijn natuurlijke behoefte om te bewegen. Een hamster loopt namelijk in de natuur al zoekend naar voedsel zo’n 10 km per dag. Daarnaast zijn er tal van klimattributen om de kooi nog uitdagender te maken. Zo houd je je knaagdier ook fit en gezond.

Fokkers
Knaagdieren worden niet gefokt met registratie- of stamboekpapieren. De enige groep die daarbij uitgezonderd is, zijn de konijnen. Deze moeten om op tentoonstellingen te mogen deelnemen voorzien zijn van een registratienummer. Dit is dus voor de meeste mensen die konijnen houden niet van toepassing. Binnen Dobey bieden wij daarom ook knaagdieren aan in ons knaagdiereiland. Deze dieren zijn afkomstig van goede fokkers en zijn zonder twijfel kerngezond.
 
Dierenhotels/pensions
Het kan altijd voorkomen dat je een keer op vakantie gaat en je je knaagdier niet mee kan nemen. Hiervoor zijn er in jouw regio dierenhotels/pensions, niet alle nemen ook knaagdieren op. Informeer hier dus eerst naar bij jouw Dobey dierenspeciaalzaak, die kan je wellicht aan adressen helpen bij je in de buurt.
 
Uw Dobey knaagdier boodschappenlijstje:
 
Opslaan
 
Deel dit artikel: