de aanschaf

Vogels worden al duizenden jaren gehouden als huisdier. Met name in de historie van de Chinezen, Grieken en Romeinen komt het houden van vogels naar voren. Vogels werden in eerste instantie gehouden als lokvogel ten behoeve van de jacht. Deze vogels werden voornamelijk geselecteerd op hun kwaliteit op het gebied van hun zang. Hieruit is het kweken zoals we hen nu kennen op het gebied van exterieur (kleur en vorm) en zangkwaliteit ontstaan.


De meest gehouden volièrevogels zijn de zaadetende vogels, deze kunnen verdeeld worden in:
 • Zaadeters die hun zaden pellen zoals valk- en grasparkieten, agapornissen en vinken.
 • Zaadeters die niet pellen zoals diamantduifjes en kwartelsoorten.
Naast de zaadetende vogels worden er volièrevogels gehouden die insecten en vruchten eten. Onder deze groep vallen o.a. Japanse nachtegalen en kardinalen.

Welk soort past het beste bij jou
Wanneer je overweegt een vogel als huisdier aan te schaffen kan je jezelf de vraag stellen “wat verwacht ik en ben ik in staat om er de aankomende jaren zorg voor te dragen”. Je moet je ervan bewust zijn dat een vogel een onderdeel van je gezin wordt gedurende meerdere jaren, waarmee je heel bewust moet omgaan omtrent de verzorging.

Je kan je de vraag stellen wil ik de vogel binnen of buiten houden. Als je de vogel buiten wilt houden kan je het beste kiezen voor vogels die winterhard zijn. Deze dieren zijn opgewassen tegen het Nederlandse klimaat (mits zij voldoende schuilgelegenheid hebben).
Enkel voorbeelden van vogels die winterhard zijn: parkieten, zebravinken en rijstvogel. Daarnaast is het van belang hoeveel ruimte je aan de volière of kooi wilt besteden. Het is namelijk van belang om de grootte van de kooi aan te passen aan de vogel die je wilt houden:
 • Kleine vogelkooi voor o.a. kanaries en vinken
 • Middel vogelkooi voor o.a. agapornissen en grasparkieten
 • Grote vogelkooi voor valkparkieten en papegaaien

Wanneer je een vogel wilt die tam gemaakt kan worden of zelfs kan leren praten dan moet je bij de kromsnavels zijn. Soorten zoals valk- en grasparkieten, agapornissen en papegaaien zijn makkelijker handtam te maken dan andere volièrevogels en zijn leergierig, dit vergt echter wel de nodige inspanning en kunde.

Dobey tip: Wanneer je papegaaien als huisdier wilt gaan houden dan is het wel verstandig om te bedenken dat deze dieren graag gezelschap hebben, ze kunnen bij verveling erg hard schreeuwen. Daarnaast kunnen sommige soorten tot wel 80 jaar oud worden.

Welke accessoires heb je nodig
Je hebt je keuze in de vogel kunnen maken en nu wil je hem of haar een warm welkom geven in je huis. Wanneer je je nieuwe huisvriend hebt op gehaald is rust en een veilige haven van groot belang voor je vogel. Het is belangrijk om hem zo snel mogelijk in zijn nieuwe kooi te plaatsen zodat hij zijn nieuw onderkomen kan onderzoeken.

Vogelkooien:
Bij Dobey hebben wij diverse vogelkooien in ons assortiment. Dit assortiment gaat van kleine vogelkooien tot grote papegaaienkooien. Het is belangrijk om de juiste afmeting te nemen voor het dier. Kom daarom naar jouw Dobey om je keuze te bepalen in ons ruime assortiment. Doordat er zoveel verschillende wensen zijn betreffende vogelkooien kan je ook vragen naar de catalogus, hierin staan nog meer kooien en wellicht diegene die jij zoekt.

Bodembedekking:
Er zijn diverse materialen geschikt als bodembedekking voor de vogel. Voor dieren is bodembedekking een essentieel onderdeel van hun kooi. De bodembedekking heeft als voornaamste functie het absorberen van ontlasting. Hierdoor is het belangrijk dat deze laag goed vocht op kan nemen, hierdoor blijft het verblijf schoner en frisser.

Er zijn diverse soorten bodembedekkers die geschikt zijn voor vogels. Schelpenzand wordt veel gebruikt als ondergrond, het heeft een neutrale uitstraling en heeft een frisse geur. Doordat schelpenzand gecalcineerd (door verhitting vochtvrij gemaakt) wordt, worden tijdens dit proces eventuele bacteriën verwijderd uit het product. Tevens wordt er in schelpenzand grit vermengd, dit kan de vogel oppikken ten behoeve van zijn verteringsproces.

Voor grote volières en papegaaienkooien wordt voornamelijk beukensnippers gebruikt. Deze snippers geven een mooie natuurlijke uitstraling aan de kooi en volière en zorgt er voor dat de uitwerpselen niet aan de vloer hechten.

Schuilplaatsen/nestmateriaal:
De meeste vogels houden van een plaatsje in de kooi die beschutting geeft waar hij rustig kan slapen. Hierom is het aan te bevelen om een nestkast te plaatsen in de kooi. Hierin kunnen de dieren tevens hun nest maken. Om de dieren hun natuurlijk gedrag te stimuleren is er speciaal nestmateriaal zoals kokosvezel, hiermee kunnen de vogels hun nesten verder afbouwen. Er zijn diverse soorten nestkastjes te verkrijgen die ieder specifiek zijn voor bepaalde vogelsoorten, kom daarom naar Dobey en vraag welk nestkastje het meest geschikt is voor jouw vogel.

Voer-, drinkbakjes en badhuisjes:
Er zijn verschillende voer- en waterbakken te verkrijgen in verschillende soorten, maten en kleuren. Deze zijn ruim op voorraad bij Dobey zodat je keuze kan voldoen aan jouw persoonlijke wensen. Het is belangrijk om deze aan te passen aan het formaat van de vogel zodat hij voldoende voeding en water ter beschikking heeft. Daarnaast heeft een vogel regelmatig behoefte om zich te badderen. Om te zorgen dat de vogel niet in zijn drinkwater gaat badderen, is het aan te raden om regelmaat een badhuisje in of aan de kooi te bevestigen. Hiermee geef je de vogel de gelegenheid om zijn verenpak mooi en schoon te houden.
 
Vogelspeelgoed
De meeste vogels zijn actieve dieren die van nature onderzoekend zijn ingesteld. Om dit gedrag te stimuleren zijn er tal van speelattributen ontwikkeld. Er zijn o.a. schommels, spiegels, speeltouwen en duurzame papegaaienspeeltjes te verkrijgen. Om al deze materialen te kunnen bekijken nodigen wij jou uit om bij Dobey langs te komen om het assortiment te bekijken.

Uw Dobey boodschappenlijstje voor uw vogel:
 • Vogelkooi
 • Voeding
 • Snacks
 • Eivoer
 • Vogel grit
 • Voer-, waterbak en badhuisje
 • Bodembedekking
 • Schuil- en nestmateriaal
 • Speeltjes

 
Opslaan
 

 
Kwekers
Vogels worden niet gefokt met registratie- of stamboekpapieren. Echter om deel te nemen aan shows dienen de vogels wel geringd te worden met een vaste voetring. Dit is dus voor de meeste mensen die vogels houden niet van toepassing. Binnen Dobey bieden wij daarom ook vogels aan in ons vogelwand. Deze dieren zijn afkomstig van goede kwekers en zijn zonder twijfel kerngezond.
Deel dit artikel: