de aanschaf

Vissen worden op drie verschillende wijze in Nederland gehouden.
 • Aquarium
 • Vijver
 • Viskom (open rechthoekige bak)
Van deze drie bovenstaande vormen van het houden van vissen, zijn de eerste twee de beste vorm. Hierin is het beheren van het klimaat en de waterkwaliteit in het verblijf het beste mogelijk.
In aquaria (en rechthoekige kommen) worden voornamelijk koudwatervissen gehouden die gemakkelijk te verzorgen zijn zoals de goudvis en de sluierstaart. Daarnaast worden ook tropische vissoorten voornamelijk gehouden in aquaria welke verdeeld kan worden in twee groepen:
 • Zoetwater aquaria
 • Zoutwater (zee) aquaria
Een ander vorm van het houden van koudwatervissen is de vijver, echter hier wordt vaker gekozen voor vissen die sterker zijn zoals goudwindes en shubunkin en koi-karpers.

Dobey tip: Water is voor de vis van belang maar wel in de juiste samenstelling. Kom daarom naar Dobey om het water te laten testen zodat de vissen in een optimale leefomgeving komen.

Welke accessoires heb je nodig
Je hebt een keuze in de soort vis kunnen maken en nu wil je hem of haar een warm welkom geven in uw huis. Het is belangrijk om de vis eerst te laten acclimatiseren aan zijn nieuwe omgeving. Het is daarom belangrijk om de vis eerst met zijn vervoersverpakking in het water te leggen van zijn nieuwe verblijf (+/- 20 minuten), daarna kan je het zakje openknippen en wat water van het verblijf in het zakje laten. Door deze handeling kan de vis niet alleen aan de temperatuur wennen maar ook aan de andere samenstelling van het water. Na nog eens 20 minuten kan je de vis vrij laten in zijn nieuwe omgeving.

Het verblijf
Aquaria en rechthoekige bakken zijn er in verschillende vormen en maten. De keuze om een aquaria aan te schaffen ligt vaak aan wat voor vis en hoeveel vissen je wil gaan houden. Wanneer je kiest voor één of twee vissen die geschikt zijn voor koud water dan kunnen beide vormen en is een rechthoekige bak nog mogelijk. Wanneer je meerdere vissen of tropische vissen gaat houden dan is het aquarium het meest geschikt. Er zijn leuke beginnerssets te verkrijgen waarbij alle toebehoren zoals filterpomp en thermostaat bij zitten. Deze sets zijn aantrekkelijk in prijs en alle elementen zijn goed op elkaar afgesteld. Naast deze beginnerssets zijn er grote aquariums te verkrijgen.

Welke soorten aquaria zijn er
Het houden van vissen als huisdier komt het best tot zijn recht in een aquarium. Een aquarium is er in vele verschillende soorten en maten. In een aquarium kan je de biotoop (leefomgeving) van een vis het beste nabootsen op natuurlijke wijze. Doordat een aquarium redelijk groot is van formaat, is het mogelijk om een aantal accessoires toe te voegen zodat het water in een goed evenwicht komt te staan en dat je deze minder vaak hoeft te verversen.

Om het water zuiver en vers te houden heeft u een filterpomp nodig, deze zuigt aan de ene zijde water aan, dit water gaat door de diverse soorten filtermaterialen heen, en komt aan de andere zijde weer in het aquarium. Je water wordt niet alleen gezuiverd maar wordt op deze wijze ook in beweging gebracht. Filters zijn verkrijgbaar in interne en externe varianten. Let op dat je wel de juiste filter hebt voor de grootte van het aquarium. Naast het filter is de thermostaat van groot belang bij tropische vissen. De thermostaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur kan worden ingesteld, zo zal de vis zich optimaal thuis voelen in je aquarium. Ook bij de thermostaat moet je goed opletten op de kracht van deze, zodat hij goed is afgesteld op het formaat van het aquarium. Voor een goed en uitgebreider advies verwijzen wij je door naar je Dobey winkel.

Bodembedekking
De bodembedekking van een visverblijf bestaat voornamelijk uit decoratief materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is. Deze bodemdekkers zijn te verkrijgen in trendy kleuren en in veel verschillende vormen. Je kan dus het verblijf helemaal in dezelfde stijl inrichten als de kamer waarin hij staat. Daarnaast zijn er bodembedekkers te verkrijgen die geschikt zijn speciaal voor het aquarium, deze bodembedekkers bestaan uit grind- en zandsoorten die ervoor zorgen dat de beplanting zich kan vastzetten in de bodem en daaruit voedingsstoffen kan onttrekken. Ook is een goede voedingsbodem van belang ter bevordering van het biologisch evenwicht en plantengroei in het aquarium. Voor meer informatie omtrent de juiste bodembedekking kan je terecht bij jouw Dobey winkel.

Waterplanten
Waterplanten zijn niet alleen maar decoratief in een visverblijf maar zij zijn van groot belang voor uw vissen. Waterplanten zorgen er voor dat er koolstofdioxide wordt omgezet naar zuurstof. Deze zuurstof gebruiken de vissen weer om te kunnen ademen. Er zijn diverse soorten waterplanten in het assortiment van Dobey, deze zijn te verkrijgen in takjes, bosjes en potjes. De bosjes zijn de planten die gebruikt worden in de viskom zoals waterpest of cabomba. Naast deze planten zijn er ook decoratieve potjes te verkrijgen van diverse soorten, deze zijn zeer geschikt om je aquarium mooi in te richten.

Dobey Tip: Bij het inrichten van het aquarium, begin met lage planten aan de voorzijde en bouw deze naar achteren in hoogte op. Zo krijgt je de mooiste inrichting van je aquarium.

Decoratiemateriaal
Bij jouw Dobey kunt verschillende soorten decoratie materiaal halen om het verblijf mee aan te kleden. Deze decoratie heeft als functie niet alleen dat het mooi is, maar geeft de vissen ook een schuil- en rustplaats. Er is van alles te verkrijgen van kunststof beplanting tot mooie ruïnes voor op de bodem of natuurlijk materie. Ook zijn er bewegende decoraties zoals duikers en schatkisten die je kan aansluiten op een luchtpomp voor extra beweging in de kom. Deze zijn zeer geschikt als cadeau voor kinderen met een aquarium.

Schepnetje
Wanneer je de viskom of het aquarium gaat schoonmaken of herinrichten, dan is een schepnetje erg handig. Met deze schepnestjes kan je moeiteloos en op een verantwoorde wijze de vis uit de kom/aquarium scheppen zonder dat de vis daarbij wordt beschadigd. Deze schepnetjes zijn in diverse maten te verkrijgen zodat je deze kan aanpassen aan het formaat van de vis en zijn kom/aquarium.

Jouw Dobey boodschappenlijstje voor vissen:
 • Aquarium of rechthoekige bak
 • Voeding
 • Waterplanten
 • Bodembedekking
 • Decoratiemateriaal
 • Schepnetje

 
Opslaan
 
Deel dit artikel: