fit houden

Knaagdieren eten het liefst de hele dag door, dit is hun natuurlijk gedrag. Maar in de natuur moeten ze zoeken voor hun voedsel en leggen ze hierbij een aantal km af. Nu het hen in de kooi wordt voorgeschoteld kunnen ze te dik worden. Het kan ziektes zoals diabetes, hart- en vaatproblemen met zich meebrengen, en de knaagdieren verouderen sneller. Om dit alles een halt toe te roepen moet je er voor zorgen dat je knaagdier fit blijft. Allereerst is voedingskeuze en hoeveelheid erg belangrijk.
Niet alle knaagdieren zijn gelijk en daarom moet je de hoeveelheid voeding aanpassen aan jouw huisdier. In plaats van het in een bakje te geven kan je ook het voer verstoppen in de kooi. Let er wel op dat ze het wel opeten en niet op een andere plaats verstoppen. Het enige knaagdier wat wel continue gevoerd mag worden is de cavia. Deze zal niet snel overgewicht ontwikkelen. En blijven ze honger hebben dan is het beter om meer hooi te geven dan het bakje nog een keer bij te vullen.

Daarnaast is beweging een belangrijk onderdeel. Knaagdieren zijn van nature actief, alleen moeten zij wel door jou de mogelijkheid krijgen om actief te blijven. Er zijn veel bewegingen waar een knaagdier van houdt, zoals lopen, springen en klimmen. Je kan dit natuurlijke gedrag stimuleren door hem de gelegenheid te geven om dit gedrag te vertonen. Wanneer je zijn leefomgeving steeds interessant houdt door steeds weer een nieuwe uitdaging te geven, zal je knaagdier actiever blijven.
Het is aan te raden om bij hamsters een looprad te plaatsen, hierdoor kunnen zij op een eenvoudige manier extra lichaamsbeweging krijgen. Zie het maar als een persoonlijke fitnessruimte voor je knaagdier. Grotere dieren zoals de cavia en het konijn vinden het erg fijn om ook af en toe los te lopen, het liefst iedere dag. Zorg wel dat de ruimte waarin ze loslopen knaagdier- en konijn'proof' is. Zorg er vooral voor dat de elektriciteitskabels weggewerkt zijn. Een hamster kun je in een loopbal door de kamer laten rennen.
Deel dit artikel: