op vakantie

Gezellig op vakantie en je hond gaat mee! Elk jaar gaan er veel families met hun maatje(s) op vakantie. Tegenwoordig hoeft het geen probleem meer te zijn om je trouwe viervoeter(s) mee te nemen. Vele recreatiegelegenheden (bijvoorbeeld campings en hotels) zijn diervriendelijk. 
Waar op te letten
Ga je met je hond gezellig op vakantie, dan zijn er aantal punten waar je rekening mee moet houden. Om te kunnen reizen met je vriendje heeft je hond natuurlijk een Europees dierenpaspoort nodig. In het dierenpaspoort staat het identificatienummer van je hond. Dit nummer komt overeen met de chip of tatoeage van de hond. Zorg er wel voor dat het nummer geregistreerd staat in een databank, bijvoorbeeld: chipnummer.nl of ndg.nl. Ook staan er belangrijke gegevens in over alle vaccinaties die de hond wel of niet heeft gehad. Bij je dierenarts kun je een europees dierenpaspoort krijgen.

Toelatingseisen
Verschillende landen hebben verschillende toelatingseisen wanneer je met je vriendje vakantie komt vieren. Voor eigenlijk alle landen moet de hond ingeënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid), houd wel rekening met de wachttijd. Dat betekent dat het voor het ene land minstens 3 maanden geleden moet zijn dat je hond tegen Rabiës is ingeënt en voor anderen korter of langer. Soms is er een bloedtest nodig, houd ook hier rekening met de wachttijd voor het afnemen van die bloedtest. Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring van de dierenarts en andere zelfs dat je hond een muilkorf draagt. Alle eisen kun je vinden op licg.nl of vraag het aan je dierenarts. AIs je hond jonger dan 3 maanden kijk dan even of je hond wel mee mag naar je vakantiebestemming, dit is namelijk verschillend per land. Kijk voor de zekerheid even op licg.nl of raadpleeg je dierenarts.

Vliegvakantie
Als je jouw hond meeneemt in het vliegtuig is het belangrijk dat de hond vervoerd wordt in een reisbox die goedgekeurd is door de vliegtuigmaatschappij waar je mee reist. Daarnaast hanteert elke maatschappij andere regels met betrekking tot het vervoeren van honden. Zorg ervoor dat je ruim van te voren weet wat er allemaal voor nodig is.
De hond mag 12 uur voor de vlucht niets eten. Drinken mag hij nog voor en na de vlucht. Ook is het belangrijk dat je de hond geen reistabletjes geeft. Het kan zijn dat de hond zich minder alert voelt en stress kan krijgen. Een aantal vliegtuigmaatschappijen vervoeren geen honden die reistabletjes hebben gehad.
Sommige landen hanteren quarantaine periodes. Informeer van te voren hoe lang de hond in quarantaine moet. Dit kan variëren van een aantal dagen tot een aantal maanden.

Behandelen tegen parasieten, teken en vlooien
Om een worm- en/of vlooienbesmetting te voorkomen tijdens je vakantie is het verstandig om je vriendje te ontwormen en te ontvlooien voor je vertrekt. Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij de parasieten die in andere landen voorkomen. In vele warme landen zoals Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië, etc., komen zandvliegjes en steekmuggen voor die voor vervelende gevolgen kunnen zorgen bij de hond. Zandvliegjes brengen namelijk Leishmania over, dit is een heftige ziekte waarbij je hond ernstig ziek wordt en zelfs dood aan kan gaan. Zorg daarom dat je voordat je op vakantie gaat een Scalibor band omdoet bij je hond en deze laat zitten tot je weer terug bent van vakantie. Deze band houdt de zandvliegjes op afstand en werkt tevens tegen teken en steekmuggen die de hartworm overbrengen. De band werkt zelfs tot 6 maanden. Steekmuggen kunnen dus hartwormen overbrengen. Deze wormsoort nestelt zich in het hart en de longslagaders van de hond, waardoor de hartfunctie snel achteruit gaat. Ook hierbij kan het de dood tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om een wormmiddel zoals Milbemax te gebruiken die ook werkt tegen de hartworm. Deze geef je uiteraard direct nadat je terug komt van vakantie en als preventiemiddel gebruik je de Scalibor band.
Voor de bijzonderheden specifiek voor jouw vakantiebestemming kun je kijken op www.licg.nl of raadpleeg wederom je dierenarts.

Vakantiechecklist
Als je op vakantie gaat en je maatje gaat met je mee is het handig om te weten wat je zoal nodig hebt op vakantie of wat goed van pas zou komen. Om je hierbij te helpen heeft Dobey een Vakantiechecklist voor je samengesteld. Hier vind je artikelen en tips die goed van pas kunnen komen.

Bekijk hier de vakantiechecklist

Tip: kijk ook eens op onze webshop! De onderstaande artikelen zijn daar rechtstreeks te bestellen.
 
Deel dit artikel: