hondenvoeding

Geschikte voeding vinden voor je hond kan lastig zijn. Dobey dé Dierenspeciaalzaak heeft daarom voor jou hieronder enkele belangrijke aandachtspunten opgesomd:
  • Let erop dat de voeding compleet is. Dit betekent dat de voeding beschikt over alle voedingstoffen die een hond in het dagelijks leven nodig heeft.
  • Wij adviseren een voeding met een goede biologische waarde. Dit betekent dat je hond de voeding optimaal kan verteren en kan opnemen in zijn of haar bloedbaan en hierdoor een lage hoeveelheid ontlasting heeft (afvalstoffen).
  • Wij adviseren een voeding met een goede textuur. Hierdoor zal je hond het prettig vinden de voeding te eten en daardoor zal je hond de voeding beter accepteren.
  • Wij adviseren een lekkere voeding te kiezen vol van smaak. Dit is het belangrijkste aspect. Een hondenbrok kan aan alle bovenstaande voorwaarden voldoen, maar als een hond het niet lekker vindt en het voedsel niet tot zich wil nemen komen er geen voedingsstoffen in zijn spijsverteringstelsel.

Bij Dobey kun je terecht voor verschillende hondenvoeders zoals diepvriesvoeding, natvoer (voer in blikjes) en droogvoer (verdeeld in brokken en diner). Al deze voedingvormen zijn gemaakt om je hond optimaal te laten leven. Binnen de voeders wordt er onderscheid gemaakt tussen life-stage en life-style. De voeders die vallen onder de life-stage zijn voeders die zich aanpassen aan de levensfase van je hond, zoals bijvoorbeeld de levensfase puppy, volwassen en senior.

De voeders die vallen onder life-style zijn voeders die zich aanpassen aan de specifieke wensen van je hond, zoals bijvoorbeeld hoge activiteit, formaat (grote rassen) en eventuele aandoeningen. Wanneer je een voeding kiest adviseren wij om je uitvoerig te laten informeren door een Dobey dierenspeciaalzaak, daar kun je terecht voor een advies op maat en kom je te weten welk voer het beste past bij jouw hond en zijn of haar leefpatroon.
 
 
 

Je kunt je de onderstaande vragen stellen:
 
  • Geef ik de juiste voeding met de juiste voedingswaardeverdeling?
Er bestaan voedingen welke zijn aangepast speciaal voor de groei van puppies van grote rassen. Deze voedingen hebben al een aanpassing die aansluit bij de groeicurve van je hond. Zoals een iets lager energiegehalte en een aanpassing in de fosfor/calcium verhouding. Deze kunnen bij grote rassen tot bijna 2 jaar veilig gegeven worden. Vraag hier naar bij jouw Dobey zodat je de juiste voeding geeft.
 
  • Geef ik de juiste hoeveelheid?
Wanneer je een te grote hoeveelheid per dag voert dan kan het zijn dat de hond een overschot aan energie binnen krijgt. Hij kan deze gebruiken om te groeien zowel in de hoogte als in de breedte waardoor hij een te grote belasting krijgt op zijn gewrichten en spieren waardoor deze pijnlijk worden. Zorg er daarom voor dat de hond mooi slank blijft als pup.
 
  • Krijgt de hond teveel beweging?
Een jonge hond is natuurlijk leuk om mee te spelen, lopen en fietsen. Je zult je moeten beseffen dat een jong dier nog volop in de ontwikkeling is en veel van deze handelingen nog niet mag of deze activiteiten niet lang kan volhouden. Het is belangrijk om de hond te beschermen tegen zichzelf, waarbij je kunt zorgen voor de rustmomenten in de soorten van activiteit. Je hond ontwikkelt zich dan het best. Activiteiten zoals naast de fiets lopen en springen (beperken) en traplopen zijn niet geschikt voor honden met een leeftijd beneden 1 jaar. Al deze activiteiten kunnen een oorzaak zijn voor groeiproblemen en groeipijnen.
 
  • Heeft mijn pup erfelijke aanleg voor groeiproblemen?
Veel problemen van de gewrichten zijn gebaseerd op erfelijke aanleg. Het ene ras is hier gevoeliger voor dan het andere ras. Doordat er veelvuldig gefokt wordt met honden komt het steeds vaker voor dat honden last krijgen van gewrichtsaandoeningen. De honden worden steeds groter of kleiner gefokt of met een sterk afwijkend exterieur (uiterlijk/houding). Hierdoor worden er in de toekomst steeds meer honden verwacht met problemen. Deze problemen zijn er op dit moment bij bepaalde rasgroepen zoals de doggen, herders en retrievers. Binnen deze groepen komt het vaak voor dat de honden last hebben van gewrichtproblemen die voortvloeien uit erfelijke patronen. Geheel voorkomen kun je het niet, wij adviseren je goed te kijken naar het medisch verleden van de ouderdieren en hun nageslacht om je te behoeden voor problemen.
 
Deel dit artikel: