kattenvoeding

Allereerst is voedingskeuze en hoeveelheid erg belangrijk. Niet alle katten zijn gelijk en daarom moet je de hoeveelheid voeding aanpassen aan jouw huisdier. Je kan het voedingspatroon aanpassen als je merkt dat je kat neigt tot overgewicht of ondergewicht door simpelweg 5 a 10% meer of minder te voeren dan gebruikelijk. Let bij je keuze voor de voeding op het volgende:
  • De voeding moet compleet zijn. Dit betekent dat de voeding dient te beschikken over alle voedingstoffen die een kat in het dagelijks leven nodig heeft. In de meeste voeding zit ook extra taurine en arachidonzuur, dit is noodzakelijk omdat een kat deze stoffen niet zelf kan aanmaken en daarvoor afhankelijk is van zijn voedingsbron.
  • De voeding moet een goede biologische waarde hebben. Dit betekent dat het dier de voeding optimaal kan verteren en opnemen in zijn bloedbaan en hierdoor een lage hoeveelheid ontlasting heeft (afvalstoffen). Doordat een kat een echte vleeseter is heeft hij behoefte aan een hoog gehalte aan goed verteerbare eiwitten.
  • De textuur moet goed zijn. De kat zal hierdoor het voer als prettig beschouwen wanneer hij de voeding eet. Dit zorgt er dan voor dat de kat het beter zal accepteren.
  • De voeding moet lekker zijn. Dit is het belangrijkste aspect, een kattenbrok kan aan alle bovenstaande voorwaarden voldoen, maar wanneer een kat het niet lekker vindt dan komt er geen voedingsstof in zijn spijsverteringstelsel.

Welke verschillende voedingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten kattenvoeders bij Dobey verkrijgbaar zoals diepvriesvoeding, natvoer (blikvoer) en droogvoer in brokken. Al deze voedingsvormen zijn gemaakt om je kat optimaal te laten leven. Binnen de voeders wordt er onderscheid gemaakt tussen life-stage en life-style:
  • De voeders die vallen onder de life-stage zijn voeders die zich aanpassen aan de levensfase van de kat zoals kitten, volwassen en senior.
  • De voeders die vallen onder life-style zijn voeders die zich aanpassen aan de specifieke wensen van de kat zoals hoge of lage activiteit en eventuele aandoeningen.
Wanneer je een voeding kiest is het belangrijk om je te laten informeren door jouw Dobey, zij kunnen je adviseren betreffende het best passende voer voor jouw kat en zijn of haar leefpatroon.
 
Mijn kat krijgt een speciale dieetvoeding
Er zijn tegenwoordig veel katten die op een speciale dieetvoeding staan. Dit kan komen door diverse oorzaken zoals oxcelaat- of struviet stenen (vaak blaasgruis genoemd). Om deze dieren van dit soort problemen af te helpen is een aanpassing in het voer nodig zolang het probleem bestaat. Later kun je ook een preventieve voeding geven voor katten die gevoelig zijn voor blaasgruis. Hiervoor zijn er diverse merken dieetvoeders.

Bij je Dobey is er een aantal van dit soort voeders verkrijgbaar zoals bijv. Clinic. Deze voeders zijn speciaal ontwikkeld om dieren met problemen te helpen. Wanneer de dierenarts een bepaalde dieetvoeding voorschrijft, let er dan wel op dat dit een tijdelijke aard heeft tot het probleem is opgelost (meestal max. 6 maanden). Hierna is het de bedoeling dat je overgaat op preventieve voeding. Het te lang voeren van een dieetvoeding kan namelijk leiden tot een neveneffect. Lees daarom goed de aanwijzingen op de verpakking.

Dobey Advies: Mocht je vragen hebben over de desbetreffende voeding kom dan met de verpakking naar Dobey en laat je uitgebreid informeren en adviseren.
Deel dit artikel: