Kippen

Kippen bestaan al heel wat jaren. In China zijn zelfs botten gevonden uit 6000 – 4000 jaar voor Christus. Sinds 3000 jaar vr Ch. leeft de kip ook in Europa. De kip wordt al jaren door de mens gehouden om haar vlees, eieren en veren. De kip leeft van nature in groepen en scharrelen op de grond naar voedsel. 's Nachts schuilen zij in bomen. Hun kuikens broeden ze in een nest op de grond uit. Kippen zijn relatief makkelijk te houden dieren en geven je bijna dagelijks een lekker vers eitje.

Ik wil een kip aanschaffen
Voordat je een kip aanschaft is het handig om te bedenken of je dagelijks de tijd hebt om de dieren te verzorgen. Kippen zijn groepsdieren en moeten dus altijd samen gehouden worden. Houd er minimaal 2-3 samen. Belangrijk is om te bedenken hoeveel ruimte je voor de kippen in de tuin hebt. Krielkippen hebben een stuk minder ruimte nodig dan bijvoorbeeld een groot ras als de Brahma. Ook is er verschil in karakter tussen de verschillende rassen. Het ene ras de is hele dag redelijk rustig bezig en het andere ras de hele dag druk in de weer en wat meer aanwezig.  Een haan zorgt voor geluidsoverlast, dus bedenk goed of je indien je buren hebt zij dit kunnen waarderen. Ook zorgt een haan voor de nodige nakomelingen en wat ga je daarmee doen? Kleine haantjes vinden niet gemakkelijk een nieuw huis.

Het kippenhok
Een kip heeft een goed nachthok nodig met een aangesloten ren. Voor kippen die kunnen vliegen dient de ren ook van boven dicht te zijn. Kippen zitten graag op stok dus in het nachthok dient deze aanwezig te zijn met genoeg zitruimte voor iedere kip. Voor het leggen van de eieren heeft een kip een legnest nodig. Deze kan ongeveer 30 cm bij 30 cm bij 40 cm hoog zijn, met een randje aan de voorkant zodat de eieren niet uit het nest rollen. De meeste kippen houden niet van regen dus zorg ook voor een overdekt gedeelte in de ren waar ze voor de regen kunnen schuilen en waar ze toch kunnen scharrelen. Een kip scharrelt op een dag heel wat rond. Het is daarom fijn als je in de gelegenheid bent om je kippen dagelijks los te laten lopen. Op deze manier zoekt ze zelf ook voor een gedeelte haar eten bij elkaar. Let wel goed op dat andere dieren niet bij je kippen kunnen komen. Denk hierbij aan vossen, roofvogels, honden of katten.

Bodembedekking
In het nachthok kan je Dobey houtvezel gebruiken. Dit neemt de kippenontlasting goed op. Verschoon het nachthok in ieder geval wekelijks en eventueel vaker als dat nodig is. De legnesten kan je vullen met stro. In de ren gebruiken de meeste kippenhouders zand. Dit is gemakkelijk uit te harken. Ook nemen de kippen graag een stofbad in het zand om zo hun verenkleed in goede conditie te houden.

Voeding en water
Zoals elk dier heeft ook de kip elke dag vers water nodig. Dit heeft dagelijks verversing nodig aangezien de dieren het water snel vervuilen en zij alleen vers water lusten. Bij Dobey hebben we ook speciale drinktorens voor je kippen, hierin wordt het water minder snel vies. Een kip drinkt redelijk wat en in de drinktoren kan je één tot een paar liter water kwijt. Kippen hebben als basisvoeding behoefte aan legkorrel of legmeel. Dit kan je onbeperkt voeren. Ook dit kan je een in voertoren aanbieden. Ook daarbij vervuilt de voeding minder snel. Als lekkernij kan je de kippen dagelijks gemengd kippengraan aanbieden. Dit kan je in de ren strooien zodat ze het lekker op kunnen scharrelen. Een kip heeft naast zijn voeding ook behoefte aan grit. Dit heeft ze nodig voor de vertering van haar voedsel, tevens zorgt het voor een stevige eierschaal. Bij de meeste legmeel zit dit in de voeding maar je kan het voor de zekerheid ook los bijvoeren. De kip eet dit naar behoefte. Verder kan je een kip blij maken met tafelrestjes. Voor meer informatie over voeding voor je kippen geven we je bij Dobey graag advies.

Kippenverwentips
Wil je je kip eens lekker verwennen koop dan een bakje met meelwormen. Kippen zijn hier gek op en het is nog gezond voor ze ook!

Kippenkwaaltjes
Bloedluis: bloedluis is eigenlijk geen luis zoals de naam doet vermoeden maar een mijt. Deze mijt leeft van het bloed van de kip (en ook andere vogels). De mijt leeft overdag op donkere plekken in het nachthok, waarna hij als de kippen 's nachts binnen komen weer overspringt op de kip voor zijn maaltijd. Uiteraard kan je kip hier behoorlijk ziek van worden als ze veel last heeft van bloedluis. Infomeer bij Dobey voor een middel tegen bloedluis.
Deel dit artikel: