knaagdiersoorten

Algemene informatie Konijn
Het konijn is een dier wat oorspronkelijk afkomstig is vanuit het middellandse zeegebied en heeft zich daarvandaan verspreid over de gehele wereld. Het dier werd voor het eerst als huisdier gehouden in het Romeinse rijk. De Romeinen hielden deze dieren in grote omheinde tuinen. De voornaamste reden om deze dieren op deze wijze te houden was hun vlees. Dit werd overgenomen door diverse volkeren en rond 1800/1900 begon de mens de dieren te selecteren voor de fok van diverse rassen.

Op dit moment is het konijn een populair dier en het bestaat uit diverse rassen (meer dan 50 erkend in Nederland alleen al). Deze verschillende rassen kan men onderverdelen in een aantal groepen:
  • Dwergrassen bijv. Kleurdwerg, Pool en Dwerghangoor
  • Kleine rassen bijv. Hollander, Tan en Rus
  • Middel rassen bijv. Papillon, Belgische haas en Rijnlander
  • Grote rassen bijv. Vlaamse reus, Lotharinger en Hangoor

Het konijn is een populair huisdier. Je kan hem buiten en binnen neerzetten en er zelfs mee wandelen aan een tuigje en lijntje. In het wild eten deze konijnen plantaardig voer. Het is daarom aan te bevelen om deze dieren Witte Molen konijnenkorrels te geven met daarbij veel hooi. Een konijn die lange haren heeft zoals de angora moet geborsteld worden voor een gezonde vacht. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 5 en 8 jaar.

Algemene informatie Cavia
De cavia wordt zover bekend al meer dan 500 jaar gehouden als huisdier in het continent van herkomst Zuid Amerika. De cavia werd door de Inca’s gehouden om zijn vlees en als offerdier bij speciale gelegenheden. Na de ontdekking van Zuid Amerika door Columbus kwamen er steeds meer mensen van overzee en enkele daarvan brachten het diertje mee naar Europa. Hier aangekomen werd de cavia al snel een razend populair huisdier. Anders dan de meeste mensen zouden verwachten leeft de cavia met diverse verschillende soorten nog steeds in het wild.

Een cavia is een dier wat in een kolonie leeft op grote vlaktes. In tegenstelling tot andere knaagdieren maakt hij geen holen maar verschuilt zich het liefst in het hoge gras. Mede hierdoor worden cavia’s met ogen open en behaard geboren zodat zij al snel met de groep verder kunnen trekken (nestvlieders). De gemiddelde levensverwachting van een cavia is 4 tot 8 jaar.

De cavia is een echte herbivoor (planteneter), hierdoor heeft hij behoefte aan veel ruwe vezels zoals hooi en andere graansoorten. Daarnaast heeft een cavia behoefte aan vitamine C, het lichaam van de cavia kan dit niet zelf aanmaken. Het is daarom belangrijk om hem speciaal caviavoer te geven met extra vitamine C zodat het diertje geen tekorten krijgt. Om variatie aan te brengen in de voeding van de cavia is het goed om naast Dobey hooi en caviavoer, met regelmaat hooi te geven met gras en wilde kruiden zoals Witte Molen Bloesemhooi met paardenbloem. Een cavia mag ook groente krijgen zoals andijvie, witlof en wortel, echter wees voorzichtig met de hoeveelheid, ze kunnen er diarree van krijgen. Een cavia mag je ad libitum voeren, dit betekent dat hij onbeperkt gevoerd mag worden.

De cavia is een rustig (na het tam maken) en schoon diertje dat erg geschikt is voor kinderen, ze zullen bijna nooit bijten of krabben. Doordat een cavia van nature een koloniedier is kun je hem ook makkelijk met meerdere houden. Deze factoren maken hem tot een geliefd huisdier.

Algemene informatie Muizen
Al sinds mensenheugenis leven de muis en de mens naast elkaar. Door de eeuwen heen was de muis voornamelijk een plaag en werd deze gezien als ongedierte dat de voedselvoorraad aantastte en ziektes overbracht. Echter in sommige culturen werd het diertje als huisdier gehouden, zoals in Japan, hier werd waarschijnlijk voor het eerst met diertje gekweekt. De muis die wij kennen als huisdier stamt af van de gewone huismuis. Dit diertje is oorspronkelijk afkomstig van het continent Azië.

De muis is een echte omnivoor, dit betekent dat zij alles eten, van plantaardig tot dierlijk. De meest geschikte voeding is voor een muis Witte Molen knaagdiervoer. In deze voeding zit alles wat het diertje aan voedingstoffen nodig heeft. Voor de variatie en om het dier tam te maken kun je hem ook meelwormen geven, deze voorzien hem ook in zijn behoefte aan dierlijke eiwitten. Deze vinden ze erg lekker en hierdoor is het makkelijker om de muis uit je hand te laten eten.

Veel mensen zien de muis als een onhygiënisch diertje, echter dit is zeker niet het geval. Integendeel, de muis is een vriendelijk, nieuwsgierig en schoon diertje dat sociaal, actief en leergierig is. Door deze eigenschappen wennen ze snel aan het gezelschap van de mens en zien ze deze als speelkameraadje. De gemiddelde levensverwachting van een muis is 1 tot 3 jaar.

Algemene informatie Ratten
Al sinds mensenheugenis leven de rat en de mens naast elkaar. Door de eeuwen heen was de rat voornamelijk een plaag en werd deze gezien als ongedierte dat de voedselvoorraad aantastte en ziektes overbracht. De rat die wij kennen als huisdier stamt af van de bruine rat. Dit diertje is oorspronkelijk afkomstig van het continent Azië. Omstreeks 1700 werd dit diertje overgebracht naar Europa.

De rat is een echte omnivoor, dit betekent dat zij alles eten, van plantaardig tot dierlijk. De meest geschikte voeding voor een rat is Witte Molen knaagdiervoer. In deze voeding zit alles wat het diertje aan voedingstoffen nodig heeft. Voor de variatie en om het dier tam te maken kun je hem ook meelwormen geven, deze voorzien hem ook in zijn behoefte aan dierlijke eiwitten. Deze vinden ze erg lekker en hierdoor is het makkelijker om de rat uit je hand te laten eten. Daarnaast zijn er ook snoepjes die niet wegkruipen waar je de rat mee kan verwennen.

Veel mensen zien de rat als een onhygiënisch diertje, echter dit is zeker niet het geval. Integendeel, de rat is een vriendelijk, nieuwsgierig en schoon diertje dat sociaal, actief en leergierig is. Door deze eigenschappen wennen ze snel aan het gezelschap van de mens en zien ze deze als speelkameraadje. De gemiddelde levensverwachting van een rat is 1 tot 3 jaar.
 
Algemene informatie Gerbil (woestijnrat)
De gerbil is een echte woestijnbewoner die uit diverse streken afkomstig is. De meest voorkomende is de Mongoolse Gerbil, echter er zijn nog vele andere soorten. De gerbil wordt nog niet zolang als huisdier gehouden, waarschijnlijk pas zo’n 100 jaar.

De gerbil is een echt groepsdier dat je het beste met meerdere kan houden. Echter zorg er wel voor dat je direct meerdere dieren aanschaft, dieren die later in een groep worden geplaatst zullen waarschijnlijk niet geaccepteerd worden. En pas hierbij op het geslacht als je later geen nestje met jongen wil. De gerbil is van nature actief en zeer nieuwsgierig. In het wild eten deze dieren voornamelijk plantaardig voer. Het is daarom aan te bevelen om deze dieren Witte Molen knaagdiervoer te geven. Doordat het woestijnbewoners zijn drinken ze weinig. Hierdoor produceren zij weinig ontlasting en vinden ze het fijn om als ondergrond zand te hebben waar ze in kunnen graven.

De gerbil is zeer ondernemend maar ook erg snel, hierdoor is het diertje meer geschikt voor oudere kinderen.

Algemene informatie goudhamster
De Syrische of ook wel goudhamster genoemd, komt oorspronkelijk uit Syrië en een deel van Turkije. De hamster wordt nog niet zo lang als huisdier gehouden, waarschijnlijk pas een kleine 100 jaar.

De hamster is een echte omnivoor, dit betekent dat zij alles eten, van plantaardig tot dierlijk. De meest geschikte voeding is daarom Witte Molen knaagdiervoer. In deze voeding zit alles wat het diertje aan voedingstoffen nodig heeft. Voor de variatie en om het dier tam te maken kun je hem ook meelwormen geven, deze voorzien hem ook in zijn behoefte aan dierlijke eiwitten. Deze vinden zij erg lekker en hierdoor is het makkelijker om de hamster uit je hand te laten eten. De hamster heeft als meest herkenbare kenmerk dat hij zijn voeding meestal niet direct nuttigt, maar eerst opslaat in zijn wangzakken (hamsteren) en deze naar zijn schuilplaats brengt.

De dieren zijn solitair, dit betekent dat zij alleen leven zijn en zij zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Let hiermee dus op dat je hem ’s avonds niet op je slaapkamer zet, ze kunnen een behoorlijk kabaal maken. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 1 en 3 jaar.

Algemene informatie dwerghamster
De dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië en het noordelijk deel van China. De hamster wordt nog niet zolang als huisdier gehouden, waarschijnlijk pas een kleine 100 jaar.

De dwerghamster is een echte omnivoor, dit betekent dat zij alles eten, van plantaardig tot dierlijk. De meest geschikte voeding is daarom Witte Molen knaagdiervoer. In deze voeding zit alles wat het diertje aan voedingstoffen nodig heeft. Voor de variatie en om het dier tam te maken kun je hem ook meelwormen geven, deze voorzien hem ook in zijn behoefte aan dierlijke eiwitten. Of snoepjes die speciaal voor de hamster zijn. Deze vinden zij erg lekker en hierdoor is het makkelijker om de hamster uit je hand te laten eten. De hamster heeft als meest herkenbare kenmerk dat hij zijn voeding meestal niet direct nuttigt, maar eerst opslaat in zijn wangzakken (hamsteren) en deze naar zijn schuilplaats brengt.
De Russische dwerghamster is een sociaal diertje dat in groepsverband leeft, hierdoor is het aan te raden om twee of meer in een kooi te plaatsen. Echter wil dit ook zeggen dat de kooi groot moet zijn, is dit niet mogelijk dan toch maar liever 1 hamster houden omdat ze anders gaan vechten om hun territorium. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 1 en 3 jaar.
Deel dit artikel: