knaagdiervoeding

De voeding moet compleet zijn, dit betekent dat de voeding moet beschikken over alle voedingstoffen die een knaagdier in het dagelijks leven nodig heeft. Voor de cavia geldt dat hij voeding nodig heeft met extra vitamine C.

De voeding moet een goede biologische waarde hebben, dit betekent dat het dier de voeding optimaal kan verteren en opnemen in zijn bloedbaan en hierdoor een lage hoeveelheid ontlasting heeft (afvalstoffen). Doordat de meeste knaagdieren veelal plantaardig voedsel nuttigen hebben zij vooral behoefte aan ruwe vezels die het darmkanaal stimuleren.

De textuur moet goed zijn, hierdoor zal het knaagdier het voer als prettig beschouwen wanneer hij de voeding eet, waardoor hij het beter zal accepteren.

De voeding moet lekker zijn, dit is het belangrijkste aspect, een brokje kan aan alle bovenstaande voorwaarden voldoen maar wanneer een knaagdier het niet lekker vindt dan komt er geen voedingsstof in zijn spijsverteringstelsel. In de Dobey winkel hebben wij een uitgebreid assortiment met voeders dat aangepast is voor uw knaagdier. Elk knaagdier heeft zijn specifieke eisen dat hij stelt aan zijn voeding. Er zijn echter twee grote verschillen binnen de knaagdieren en dat is dat je omnivoren (alleseters) en herbivoren hebt.

Omnivoren
Omnivoren zoals de rat, muis, en hamster hebben behoefte aan zowel plantaardig als dierlijke voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn verwerkt in Witte Molen knaagdiervoer. Om de dieren extra te verwennen is het aan te bevelen om met enige regelmaat de dieren meelwormen te voeren. Vers plantaardig voedsel zoals andijvie, wortel, paprika en fruit mag bijgevoerd worden maar met mate. Een te veel daarvan kan leiden tot diarree. Vraag bij je Dobey naar het voer wat voor jouw huisdier het meest geschikt is.

Herbivoren
Herbivoren zoals de cavia en konijn hebben behoefte aan veel ruwe vezels. Waarbij de cavia een voeding nodig heeft met extra vitamine C. Naast deze voeding hebben cavia’s en konijnen behoefte aan onbeperkt hooi. Dit stimuleert de stofwisseling en daarmee de opname van voedingsstoffen. Vraag bij je Dobey naar het voer wat voor jouw huisdier het meest geschikt is.
Deel dit artikel: