Paarden

Paarden zijn in Nederland ontzettend populair. Het is niet bekend hoeveel paarden er in Nederland gehouden worden, maar het aantal wordt geschat op ongeveer 400.000. Jarenlang waren paarden vrijwel het enige vervoermiddel en een onmisbare hulp in de landbouw. De laatste jaren worden paarden voornamelijk gebruikt voor recreatie of de sport. Er zijn diverse disciplines waarbij de paarden worden ingezet, waaronder dressuur, springen, reining, voltige, mennen, eventing en endurance.
Ik wil een paard aanschaffen
Voordat je een paard of pony aanschaft is het belangrijk om deskundig advies in te winnen over de aanschaf, huisvesting en verzorging. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een paar belangrijke punten.

Aanschaf
Bij de aanschaf van een paard of pony is het belangrijk om te weten waar je het paard voor wilt inzetten. Er zijn vele verschillende paardenrassen met ieder zijn eigen kenmerken. Als je jouw paard wilt gaan uitbrengen in de dressuursport heb je een ander paard nodig dan wanneer je er alleen recreatief mee wilt rijden. Hier vooraf over nadenken kan eventuele teleurstellingen voorkomen voor zowel jou als het paard.
Ga je bij een paard kijken? Neem dan een deskundige mee, zoals je instructrice of dierenarts. Zij kunnen het paard dan samen met jou beoordelen zowel aan de hand als tijdens het rijden. Het is verstandig om het paard altijd te laten keuren door een dierenarts! Je kunt hierover afspraken maken met de verkoper. Voor de meeste verzekeringen is een keuringsrapport noodzakelijk.

Huisvesting
Paarden zijn groepsdieren en hebben voldoende beweging nodig. Een paard mag dus nooit alleen gehouden worden en heeft per dag vele uren beweging nodig (zonder ruiter). Als je op zoek gaat naar een nieuwe stal is het belangrijk met onderstaande punten rekening te houden:
-        zorg voor een schone, lichte en droge stal
-        zorg voor meerdere voermomenten per dag en de constante beschikking over vers drinkwater
-        zorg voor een ruime stal (rekentip: minimaal twee keer de stokmaat in het kwadraat en ongeveer vierkant van formaat)
-        zorg ervoor dat je paard contact kan hebben met andere paarden (tralies/open stal) en zijn soortgenoten in ieder geval kan zien
-        zorg voor voldoende beweging (paddocks of weidegang)

Verzorging
Paarden hebben veel aandacht en verzorging nodig. Naast de dagelijkse beweging is het ook belangrijk de vacht van je paard te verzorgen door regelmatig borstelen. Paarden moeten ook regelmatig naar de hoefsmid en ook de dierenarts zal jaarlijks langs moeten komen voor de enting.
Uiteraard is dit lang niet alles wat je moet weten van paarden voordat je dit mooie dier aanschaft. Er zijn diverse websites, boeken en deskundigen te vinden die je meer kunnen vertellen over dit dier.
Deel dit artikel: