Reptielen

Reptielen bestaan al meer dan 300 miljoen jaar op de aarde en hebben zich in die periode kunnen aanpassen aan het leven in vrijwel elke biotoop (met uitzondering permanent bevroren gebieden). Reptielen kan je verdelen in een aantal hoofdgroepen:
·        Slangen
·        Hagedissen
·        Schildpadden (water en land)
·        Krokodillen
Een van de meest herkenbare uiterlijkheden van een reptiel zijn de schubben. Daarnaast zijn zij allemaal afhankelijk van externe factoren zoals de zon om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit maakt hen efficiënt, hierdoor zijn ze in staat om in periodes van lage temperatuur zonder veel energie opname toch te kunnen functioneren.
Voor meer informatie over reptielen kan je terecht bij je Dobey.

Ik wil een reptiel aanschaffen
Reptielen worden door de meeste mensen niet gezien als huisdier. Vooral de reputatie en de lage aaibaarheidsfactor spelen hierin een grote rol. Doordat reptielen een speciale levensbehoefte hebben met hoge eisen dien je goed geïnformeerd te zijn wanneer je deze dieren wilt houden. Het is daarom van belang dat je er zeker van bent dat je dit wilt. Reptielen worden in Nederland over het algemeen gehouden in terrariums. Deze terrariums worden ingericht naar de specifieke behoefte en biotoop (=leefomgeving zoals woestijn, tropisch regenwoud etc.) van de soort. Om een terrarium goed in te kunnen richten moet je kijken naar de natuurlijke leefomgeving van het dier. Door middel van accessoires kan je dit zoveel mogelijk proberen te evenaren. Om je een indruk te geven wat je nodig hebt voor een goede verzorging van een reptiel vind je hieronder een overzicht van accessoires:

Terrarium
Het terrarium wordt het kader waarin het biotoop wordt nagebouwd, bedenk hierbij goed wat het volwassen formaat wordt van het reptiel. Vele soorten kunnen groot worden en zullen daarom al snel uit een te klein terrarium groeien. Het terrarium moet voorzien zijn van een goed ventilatiesysteem, vaak vochtbestendig zijn, goed schoon te maken zijn en voorzien van een energievoorziening voor de warmte bron (bijv. uv-lampen of warmtestenen).

Verlichting
Het belangrijkste onderdeel van het reptielenverblijf is de belichting. Elk soort heeft een andere verlichting nodig om de woestijn, het regenwoud, steppe of savanne na te bootsen. Vooral de UV waardes zijn van groot belang per soort. Zo stimuleert UV-A het gedrag en UV-B de omzetting van mineralen, beide zijn bijzonder belangrijk. Er bestaan ook infrarood en keramische lampen om de juiste tempratuur te bereiken. Gebruik bij een terrarium met meerdere fittingen, bij voorkeur 2 verschillende lampen/wattages om het dier zelf de keus te kunnen geven ‘op te laden’ of af te koelen.

Verwarming
De verschillende belichtingsvormen zorgen vaak voor een juiste temperatuur, ook bestaan er warmtematten en -kabels voor nachtelijke temperatuurdalingen, voor als de tempratuur te ver zakt. Meet altijd op verschillende momenten over de dag, op verschillende plaatsen in het terrarium de tempratuur na (ook ’s nachts).
 
Bodembedekking
Het bodemmateriaal verschilt per reptiel. De meeste woestijnbewoners worden gehouden op speciaal reptielenzand. Wanneer het dier uit een begroeide omgeving komt wordt veelal speciale reptielenschors gebruikt.

Schuilmogelijkheden
Reptielen hebben grote behoefte aan goede schuilplaatsen. Deze plaatsen moeten dusdanig groot zijn zodat zij er met hun gehele lichaam in kunnen. Deze plekken worden veelal gebruikt nadat ze gegeten hebben of wanneer ze moeten vervellen. Dit zijn voor reptielen kwetsbare periodes, door beschutting hebben de dieren het minste kans op stress.

Watervoorzienig
Veel reptielen zijn vaak gek op water, hierdoor is het belangrijk om voldoende drink- maar ook badgelegenheid te creëren. Daarnaast is dit vaak nodig om de juiste luchtvochtigheid te verzorgen (in combinatie met sproeien met een plantenspuit). Uitzonderingen zijn woestijndieren, echter ook deze dienen voldoende vocht binnen te krijgen.

Vitamines en mineralen
Alle reptielen die in Nederland gehouden worden hebben behoefte aan vitamines en mineralen. Deze kunnen zij onvoldoende uit hun voeding halen en zij zijn dus afhankelijk van voedingspreparaten. Deze middelen zijn te koop in diverse vormen, zorg ervoor dat je de juiste vorm voor je reptiel hebt. Vitamines en mineraal preparaten zijn in poedervorm (voor over het voedsel) of water oplosbaar verkrijgbaar. Bij onvoldoende vitamines en mineralen kunnen er grote problemen ontstaan met de gezondheid van het reptiel, dit is echt noodzakelijk.

Anti-parasitair
Ook reptielen kunnen last hebben van parasieten zowel uitwendig (o.a. luizen, teken en mijten) als inwendig (zoals flagallaten en amoeben). De meeste reptielen hebben last van inwendige parasieten, het is daarom noodzaak om deze met regelmaat te bestrijden.
Voeding:
De voedingsbehoefte verschilt per soort, dit kan variëren van plantaardige voeding tot levend voer, zoals krekels, sprinkhanen en muizen. Vraag naar deze specifieke voeding bij je Dobey.
Deel dit artikel: