vogelvoeding

De voeding moet compleet zijn, dit betekent dat de voeding moet beschikken over alle voedingstoffen die een vogel in het dagelijks leven nodig heeft.

De voeding moet vers zijn, dit is het belangrijkste aspect, een voeding kan aan alle voorwaarden voldoen maar als het voer niet vers is zal de vogel het ook niet eten of ziek worden.

Vogels hebben een apart spijsverteringsstelsel, zo gebruiken zij grit en kiezel om hun voeding te vermalen in de spiermaag alvorens het het darmstelsel betreedt. Het is daarom noodzakelijk om naast de voeding ook vogelgrit aan te bieden. Dit grit kan je gewoon los of in een bakje in de kooi plaatsen. Dit hoeft niet dagelijks te gebeuren.

Bij Dobey hebben wij een uitgebreid assortiment met voeders dat aangepast is voor jouw vogel. Elke vogel heeft zijn specifieke eisen die hij stelt aan zijn voeding.

Dobey tip: In de bodembedekker schelpenzand zit extra grit en kiezel toegevoegd.

Zaadetende vogels

De meest gehouden vogels behoren tot deze groep, je kan deze splitsen in twee groepen vogels, zij die het zaad eerst pellen en vogels die het direct consumeren. Daarnaast is er een groot verschil met betrekking tot de diverse soorten vogels. Niet iedere voeding is geschikt voor elke vogel. Hieronder zie je een overzicht van diverse soorten zaden:
  • Tropisch zaad: Is geschikt voor bijna alle tropische vogels. Het bevat een mix van o.a. negerzaad, millet, witzaad, gierst en lijnzaad.
  • Kanariezaad: Is speciaal ontwikkeld voor de kanarie. Deze voeding bevat o.a. witzaad, raapzaad, negerzaad, lijnzaad en haver.
  • Wildzangzaad: Dit zaad is een afgeleide van kanariezaad maar met extra toevoeging van onkruidzaden. Hierdoor is het geschikt voor vinken en sijzen.
  • Parkietenzaad: In deze voeding zitten over het algemeen wat grovere zaden dan bij tropisch zaad, zoals hennepzaad en la plata. Deze voeding is bestemd voor grasparkieten.
  • Parkietenzaad grof: Deze voeding is gelijk aan parkietenzaad maar heeft extra zonepitten, boekweit, en haver. Hierdoor is hij geschikt voor de grotere parkieten en agaporniden.
  • Papegaaienvoer: Dit is een extra grof mengsel met o.a. zonnepitten, maïs, pinda’s, haver en hennep.
Om de juiste keuze te bepalen betreffende vogelvoeding kunt je om advies vragen bij jouw Dobey, zij zijn specialist op het gebied van diervoeders en kunnen je de juiste voeding adviseren.

Dobey tip: Uiteraard is de hoofdvoeding van zaadetende vogels zaden, echter de meeste vinden af en toe wat meelwormen of universeelvoer ook erg lekker. En de kromsnavels kan je verwennen met een stukje fruit.

Vruchten- en insectenetende vogels

Voor deze groep vogels is er universeelvoer te verkrijgen. In deze voeding zit o.a. gedroogde insecten, vruchten, dierlijk eiwit in de vorm van vleesmeel en druivensuiker. Deze voeding kan als basisvoeding gegeven worden. Je dient de voeding wel te variëren met meelwormen, krekels, fruitvliegjes en vers fruit.

Om de juiste keuze te bepalen betreffende vogelvoeding kan je om advies vragen bij Dobey, zij zijn specialist op het gebied van diervoeders en kunnen jou de juiste voeding adviseren.

Dobey tip: Heb je een buitenvolière, leg dan een stukje zacht fruit in de volière, dit trekt insecten aan. Hiermee kan je op natuurlijk wijze jouw vogel extra dierlijke eiwitten geven.
Deel dit artikel: