Voorkom teken!

Voorkom teken!

We hebben er lang op gewacht maar de lente is nu echt begonnen. Dit betekent ook dat de teken weer tevoorschijn komen. Bij temperaturen boven de 7°C worden teken weer actief. Helaas is de kans om in ons land door een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen, groter dan elders in Europa. Bij ons is 1 op de 5 teken besmet, in de rest van Europa is dat maar 1 op de 10. Elke hond of kat die buiten loopt heeft bescherming nodig tegen teken. Ze kunnen de gezondheid van je maatje ernstig in gevaar brengen.

Teken kunnen ook de ziekte Babesiose overbrengen. Deze ziekte komt vooral voor in het zuiden van Europa maar breidt zich langzaam uit naar heel Europa. Het duurt 24 tot 48 uur voordat de teek deze parasieten over kan brengen. Het is daarom belangrijk om de teek direct te verwijderen. De ziekte kan zich binnen één tot drie weken uiten. De volgende ziekteverschijnselen treden op bij Babesiose: kortademigheid, koorts en rode urine. Als jouw huisdier deze verschijnselen krijgt na een tekenbeet moet je direct naar een dierenarts. Deze ziekte kan dodelijk zijn als je er niet op tijd bij bent.

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren en zuigen zich vast in de huid. Na een bloedmaaltijd, die enkele uren tot dagen duurt, laten ze zich weer vallen. Controleer je maatje daarom dagelijks op teken, zeker nadat ze buiten zijn geweest. Teken komen vooral voor in het hoge gras. Daar wachten ze totdat een dier voorbij komt en dan springen ze over. Teken kunnen namelijk niet vliegen! Als je een teek constateert is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Zo weet je zeker dat hij geen ziekte meer kan overbrengen.

Een teek kun je verwijderen met een tekentang. Zorg er wel voor dat de hele teek verwijdert is en er geen pootjes achterblijven. Als deze achterblijven kan je hond of kat alsnog een ontsteking of infectie oplopen. Je kan de plek waar de teek heeft gezeten ontsmetten met alcohol. Zo verminder je de kans op een eventuele ontsteking.

Let op:  Bewerk de teek niet van te voren met alcohol of groene zeep! De teek zal daardoor de gifstoffen per direct aan de gastheer overbrengen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dobey heeft diverse producten die je huisdier kunnen beschermen, zoals Advantix , Exil en Frontline. Heb je vragen over teken of over de bescherming van je huisdier? Neem dan contact op met het Dobey adviescentrum of bezoek één van onze winkels.

Bescherm ook jezelf!
Het is belangrijk om ook jezelf en je gezin te beschermen tegen de teken. Een tekenbeet wordt vaak ongemerkt opgelopen en dat kan grote gevolgen hebben. Net als je huisdier kun je besmet raken met de ziekte van Lyme. Wil je meer weten over de bescherming tegen teken? Neem dan contact op met het Dobey adviescentrum of bezoek één van onze winkels.

         
        


  

Deel dit artikel: